Nytt hus i Stockholm – på ojämn mark

Det finns fortfarande gott om mark för att bygga nytt kring Stockholm och ofta styckas tomter av för att möjliggöra för fler att bygga bo runt Sveriges huvudstad. Inte så sällan är dessa tomter naturtomter med ojämn mark, som ger fina möjligheter till egna lösningar men samtidigt kan skapa huvudbry.

Bygga nytt

I och runt Stockholm finns många färdiga bostäder:https://uskab.se/hitta-drombostaden-i-stockholm-pa-boneo/ , såväl lägenheter som hus som är inflyttningsbara men om man vill bygga sitt eget drömhus – vad gör man då? Som nämnt säljs det ofta tomter runt Stockholm och när man väl hittat den ort man vill bo i är det bara att börja söka lämpliga objekt. Naturtomt eller gräsmatta? Havsutsikt eller i skogsbrynet? En större bolundare eller en herrgård? Din vision, och budget, är det enda som sätter gränserna!

Spräck istället för spräng

Ibland är det för riskabelt att spränga i berg och att spränga bort sten, framför allt i ett tätbebyggt område, och då kan man istället använda sig av spräckning. En av de avgörande skillnaderna mellan dessa två tekniker är att spräckningen inte ger några smällar eller markvibrationer. För en större stad rekommenderas bergspräckning och Stockholm är inget undantag då man här ofta bygger på tomter bestående av berg och/eller sten. För att inte skapa oljud och grannosämja redan vid starten av ett bygge rekommenderas sprängning på det varmaste. Det kan verka avancerat, och det finns en del tekniker att spräcka men följer man alla tips och råd lär man sig snabbt. Ett tips är att använda snigeldynamit, förse sig med en tumstock och en sprejflaska och sedan borra hål. Ett annat är att utrusta sig med tålamod och tid – det tar längre tid än man tror.

Bo i Stockholm