Stjärnskådning i Stockholm

Visst går det att utöva stjärnskådning i Stockholm för dig som är intresserad av astronomi. Problemet för en del är att kunna hitta en plats som är tillräckligt mörk. Som alla vet är många platser i Stockholm väldigt upplysta som exempelvis innerstan eller större förorter. Hur mycket störande ljus som finns beror helt och hållet på var du bor. Det finns många förorter som inte har särskilt mycket ljusföroreningar vilket gör det enkelt att studera himlen från exempelvis trädgården eller balkongen.

Observationsplats

En observationsplats bör vara mörk med så lite ljusföroreningar som möjligt. Hur mörkt det behöver vara kan dessutom bero på vad du studerar med ditt teleskop såsom en fullmåne, en komet, metorregn eller avlägsna stjärnor. Den plats du väljer bör helst sakna höga träd samt vara på en höjd så att du är högre än din omgivning. Undvik fuktiga platser nära havet eller insjöar och se till att det är en trygg och säker plats. Det finns ganska många bra observationsplatser i Stockholm som exempelvis Grödinge och Torö (södra Stockholm), Vissvass eller Spirudden i norra Tyresta naturreservat (östra Stockholm), Ingarö eller Björkviks brygga samt Björnö naturreservat (östra Stockholm) samt Gålö (sydöstra Stockholm).

Stjärnkikare och teleskop

För attt hitta stjärnor på himlen behöver du en stjärnkarta. Det finns numera flera appar och program med planetarieprogram (en modell som visar stjärnhimlen). Den kanske mest använda hittar du hos stellarium.org. Du kommer också att behöva en stjärnkikare/teleskop för att kunna se himlen och hos Astro finns ett mycket brett sortiment i flera olika prisklasser. Astro har teleskop för både nybörjare och avancerade användare, teleskop för astrofotografering och visuella teleskop. Här kommer du att hitta alla typer av teleskop som exempelvis akromatiska och apokromatiska refraktorer, Schmidt-Cassegrain teleskop, spegelteleskop, ACF teleskop , Edge-HD och Maksutov-Newton teleskop. För nybörjare finns dessutom Nybörjar komplettpaket eller Nybörjarteleskop. Astro har marknadens kanske bästa urval av stjärnkikare/teleskop av hög kvalitet och passa även på och besök Astroskolan där det finns detaljerade tips och information om hur du väljer bäst teleskop.

Ta reda på vad som händer på himlen

Som astronomiintresserad gäller det att hålla reda på vad som händer på himlen. Hos astroinfo.se hittar du all information du behöver om aktuella, tidigare och kommande händelser på vår svenska himmel. Oavsett om du är nybörjare, fotograf, amatörastronom eller naturintresserad kan du ta reda på vad som sker. Du kan dessutom få svar på många olika typer av frågor som exempelvis när den senaste solförmörkelsen ägde rum över Sverige eller när månen är nära Venus.

Svensk AmatörAstronomisk Förening

Om du behöver hjälp med att komma i gång med stjärnskådning i Stockholm är Svensk Amatör Astronomisk Förening en bra början. Föreningen startade 1982 och har sedan dess bland annat publicerat astronomisk information, väglett amatörastronomer och anordnat stjärnträffar. Föreningen fokuserar på olika slag av amatörastronomi vilket inkluderar allt från upplevelser från stjärnhimlen, teleskopbyggen, teleskopobservationer med CCD-kamera eller med blotta ögat. SAAF uppmuntrar till många olika sätt att observera stjärnhimlen och deras fokusserie är en bra hjälp för dig som är nybörjare.