Stockholm

 

Stockholm är Sveriges huvudstad och även landets största stad. Där finns både riksdagen, riksbanken och många viktiga myndigheter.

Huvudstad

Stockholm ligger på gränsen mellan Uppland och Sörmland. Staden är uppbyggd på öar och mynnar ut i Stockholm skärgård. Det är en grön och naturvänlig stad med ett rikt cityliv. I Stockholm hittar du riksdag och regering, kungens slott och utländska ambassader. Det är en gammal stad som etablerades på 1200-talet av Birger Jarl. Idag har Storstockholm ungefär 2,4 miljoner invånare. Kring Stockholm ligger flera välbärgade kommuner som Nacka, Lidingö och Danderyd.

Sveriges centrum

Sverige är en centralstat och styrs från Stockholm, även om vi har ett mycket starkt kommunalt självstyre. Många myndigheter är förlagda till Stockholm, liksom universitet och forskningscentrum. Det är många unga svenskar som flyttar till Stockholm, antingen för att utbilda sig eller för möjligheten att få ett intressant jobb. I närheten av Stockholm ligger också Arlanda, Sveriges största flygplats. Det är lätt att ta sig till hela landet från Stockholm, då bussar och tågtrafik går genom staden. Staden är som ett slags nav för Sveriges infrastruktur. Stockholm är även ett populärt turistmål, både bland svenskar och utländska turister.